Tự học

Word Formations - Từ loại trong tiếng anh và bài tập thực hành.

ReadzoWord Formations - Từ loại trong tiếng anh và bài tập thực hành.

Thủy Tinh

Thủy Tinh

06/07/2015

8731 Đã xem

:.............                            Word Formations

I/ Chức năng ngữ pháp của các từ loại

* Danh từ   (Nouns).

- Làm chủ ngữ: A train is leaving the station at 10.30.

- Làm bổ ngữ: He is a computer programmer.

- Làm tân ngữ trực tiếp:. (Direct object): Miguel is writing a letter.

- Làm tân ngữ gián tiếp:(Indirect object): Miguel is writing his mother a letter.

*Tính từ (Adjectives):

- Làm định ngữ trước danh từ nó bổ nghĩa (Attributive use).

Eg:     He is a smart man.

          What a beautiful girl !

- Làm bổ ngữ đứng sau động từ to be hoặc các động từ liên hệ

          This car is modern.

          I think you are becoming better day by day.

* Trạng từ (Adverbs):

- Bổ nghĩa cho động từ (modifying verbs).

          He drives his car carefully.

          I met my best friend, Hung last week.

- Bổ nghĩa cho tính  từ (modifying adjectives).

          It s extremely hot today.

          She looks surprisedly pretty.

- Bổ nghĩa cho phó từ khác (Other adverbs).

          Hoa did that job quite quickly.

          The wind is blowing very hard.

- Bổ nghĩa cho cảc câu ((modifying the whole sentences).

          Luckily, they ran away from the terrble war.

          Sometimes, I go to school late.

* Động từ

Mỗi loại động từ có chức năng ngữ pháp khác nhau

- Trợ động từ thường dùng để thành lập thì, cách, thể của động từ khác

          I m writing a composition

          We will buy a new motorbike

- §éng tõ khuyÕt dïng ®Ó diÔn t¶ nh÷ng kh¶ n¨ng cã thÓ xÈy ra hay kh«ng (possibilities).

          Ms Huyen can type a computer quickly (possibility).

          It might not rain today.

- §éng tõ th­êng dïng ®Ó miªu t¶ hµnh ®éng x¶y ra.

          My mother was cooking dinner when I came home.

          The pupils finished their final test very well.

II/ Cách cấu tạo từ loại

1) Cấu tạo danh từ

Danh từ được cấu tạo từ động từ bằng cách thêm các hậu tố như: -ment (arrangement, management...); -tion, -ion (repetition, decision...); -ence (reference, dependence). Chỉ người thì thêm các phụ tố như –ee (empoyee), -er (teacher), -or (competitor), -ist (dentist...)...

Danh từ được cấu tạo từ tính từ bằng cách thêm các hậu tố như: -ty (difficulty...), -ness (carefulness...), -bility (responsibility...), -ce (confidence...)...

2) Cấu tạo tính từ

Tính từ thường được cấu tạo từ danh từ và động từ bằng cách thêm các hậu tố như – ful (beautiful, helpful...), -less (harmless, careless...), -ous (dangerous, continuous...), - al (financial, econimical...), - ic (climatic, politic...), - tive (active, competitive...), -able (trainable...), -ible (defensible...)...

3) Cấu tạo động từ

- Động từ được cấu tạo bằng thêm một số phụ tố tố vào danh từ: en- (encourage); -en (threaten)...

- Động từ được cấu tạo bằng thêm một số phụ tố vào tính từ: en- (enlarge); -en (widen); -ise; -ize (modernize, industrialise), -fy (purify) ...

4) Cấu tạo trạng từ

Trạng từ thường được cấu tạo bằng việc thêm đuôi –ly vào tính từ: quick – quickly, beautiful – beautifully... Một số trạng từ có hình thức giống với tính từ: fast, hard, far, much...

5) Các tiền tố làm đảo ngược nghĩa của từ

Khi thêm một số tiền tố như un- (unhappy), in- (inactive), dis- (dislike), mis- (misspell, misunderstand), ir- (irresponsible), il- (illegal)... thì nghĩa của từ sẽ trái ngược hoàn toàn. Tuy nhiên mỗi từ lại chỉ có thể kết hợp với một loại phụ tố nhất định, ví dụ như mis- chỉ kết hợp được với understand, spell chứ không kết hợp được với happy hay active.

Exercise ( Word formations)

 

I/ Choose the best answer

 

1.  The American War of ____ was won in 1776
A. depending         B. dependence       C. independence            D. independent
2. Although the spliting of the atom was one of the greatest scientific _____of this century, there are many people who wish it had never happened.
A. breakdown        B. breakthrough     C. breakup                      D. breakaway
3. Burning coal is an ____ way of heating a house.
A. economy                    B. economic          C. economical                 D. economically
4. There are very few ____ places left on earth. Man has been nearly everywhere.
A. explore             B. exploring           C. explored                     D. unexplored
5. The thing I hate about John is his ____.
A. reliable              B. reliability C. unreliability                 D. unrelying
6. The police are interested in the sudden _____ of the valuable painting.
A. unappearance    B. inappearance     C. appearance                D. disappearance
7. There were 50 _____ in the talent contest.
A. competition       B. competitor       C. competitors                D. competitions
8. Unless something is done about unemployment, the ____ for the future is not good.
A. lookout             B. lookup              C. outlook                      D. look-in
9. His boss told him off because he had behaved _____.
A. responsible       B. responsibly       C. irresponsible               D. irresponsibly
10. In my opinion, all ____ are equally bad, irrespective of which party they belong to.
A. politicians         B. politic               C. politician                    D. politics   

11. Britain is a world leader in the ...............of financial and business service.

A. providing

B. provided

C. provision

D. provider

12. Her sister is an.............girl because she has little education at school.

A. educated

B. uneducated

C. education

D. educational

13.The city of London has more oversea banks than any other..........centres.

A. financed

B. financing

C. financial

D. financially

14. The 18th century was also ...............for the development of science and culture.

A. remarkable

B. remarkably

C. unremarkable

D. unremarked

15. The city of London has one of the world’s largest international ..............market.

A. insured

B. insuring

C. insurance

D. insurer

16. She suffered with ..........in life because her husband had died of cancer.

A. happiness

B. happily

C. unhappy

D. unhappiness

17. The professor in this university has been very proud of his national...........

A. reputed

B. reputing

C. reputation

D. reputable

18. She felt very depressed because her husband had been.........in defending dis MA thesis.

A. successful

B. unsuccessful

C. successful

D.unsuccessful


II.  Complete the sentences with the correct form of the words: exhaust, release ,alternate,research ,relate ,supply, renew, pollute, harm, finite


1. Coal, gas and oil are……… forms of energy that can’t be replaced.
2. The nuclear plant provides a fifth of the nation’s energy…………………..
3. Solar energy is not only plentiful and ………………..but also clean and safe.
4. Increased consumption will lead to faster …….. of our natural resources.
5. Electricity companies were criticized for failing to develop ……………… energy resources.
6. Oxygen from the water is ……….. into atmosphere.
7. Fossil fuels will be exhausted within a ………. short time.
8. How to make full use of these sources of energy is a question for ………. all over the world.
9. These pesticides are environmentally………………….
10. Water power provides energy without...................

 

III/ Complete the following sentences with the correct form of the words in bracket.

1.Learning English is (help)..................for you to look for a job.

2.There is a ( short )...........of teaching materials and aids in this school.

3.It was ( consider).................of him to celebrate his parents’ golden wedding anniversary.

4.Everyone in her office doesn’t like her because of her ( honest).................

5.It is said that some poor and developing countries have face up to ( literate)....

6.Man really want to forever , so he believes in (mortal)...............

7.The tourist always complain about their (comfort).......in this hotel.

8.She has a ( pronunciation)...............between ship and sheep.

9.Various (practice)...........by police officers were bought to light the enquiry.

10.We should (modern) ................the agriculture in order to improve the living and working conditions for the farmer.

11.There were some (regularity)............in the accounts, eg figures that were in correct.

12.Mary’s teacher praised her for her ( impress)..........presentation.

13.Many students are worried about  (employ)..............after graduation because nowadays many people have not found job yet.

14.Much (happy) ...........can result from doing boring work.

15.The ambassador misunderstood his secretary for her (interpret)..............

16.She ( frequent) .............goes to the zoo on Sundays to get more information about the elephants and lions.

17. Their (marry) ..........will be improved by the authorities next week.

18. We are very sorry for his (lucky)..............

19. Her (appear) ...........makes everyone worried because she is always on the television.

20. I should be (debt).............to my supervisor for his generous assistance.

 

 

Key:

I/

1. C

2.B

3.C

4.D

5.C

6.D

7.C

8.C

9.D

10.A

11. C

12.B

13.C

14.A

15.C

16.D

17.C

18.B

 

 

II/

1.

III/

1. helpful

8. mispronunciation

15. misinterpretation

2. shortage

9. malpractice

16. frequently

3. considerate

10. modernize

17. marriage

ze4. dishonesty

11. irregularities

18. unluckiness

5. illiteracy

12. impressive

19. disappearance

6. immortality

13. unemployment

20. indepted

7. discomfort

14. unhappiness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bạn nghĩ sao về bài viết này ?

Bình luận về bài viết Word Formations - Từ loại trong tiếng anh và bài tập thực hành.

Bài viết mới đăng

wanna join us!

Hãy tham gia cùng chúng tôi

Tại ReadZo, có rất nhiều cơ hội để phát triển kĩ năng viết đồng thời tạo dựng nguồn doanh thu. Nếu bạn đang tìm kiếm một phương thức kiếm tiền online thì ReadZo sẽ giúp bạn.

Tìm hiểu thêm
Trở thành tác giả chuyên nghiệp và tự chủ tài chính